Månadens Maltmat

Flankstek med grillade tomater spetskål citron och chimichurriGör så här


Flankstek

  • Spetskål beroende på storlek delas i mitten eller 1/4 del
  • Goda tomater gärna små
  • Ta fram flanksteken, torka den torr o fin (tar man inte bort det blöta på köttet så kokar det istället för att grillas o det vill vi inte)
  • Salta flanksteken ca 15 minuter innan den går på grillen. Olja o salta spetskålen och grilla den försiktigt, inte för varmt bränns översta bladet. Lite olja o salt på tomaterna och lägg dom på grillen och kör dom tills dom spricker. Nu ska flanken på, sikta på att hålla maxvärme på grillen Lägg på flanken på riktigt het grill och vänd då o då. 58 grader är en bra temp på flankstek. Slå in i slaktarpapper eller folie och låt vila ca 10 minuter.


Chimichurri


  • Finhacka persiljan och chilin. Lägg i en skål och blanda med olivolja och citronsaften.

  • Hacka charlottenlöken och pressa/hacka vitlöken fint. Rör ihop. Låt stå en stund innan servering.Skär upp flanksteken, tänk då på hur ni skär upp den. Rakt över köttfibrerna är viktigt i typ 1 cm strimlor. Skär man den fel så blir det väldigt segt, tittar man på biten ser man hur fibrerna går. Lägg upp på tallrik med spetskål och citron. Ringla över Chimichurrin på köttet.


 

Till detta serveras en god hantverksöl och denna gången en lager - Bruket 1881. En traditionell lager med medelstor beska, frisk och medelfyllig med inslag av örter och en viss brödighet.Du behöver


Flankstek för 4 personer

1 spetskål

Tomater

 

Chimichurri

2 dl finhackad bladpersilja

1 dl olivolja

0,3 dl citronsaft (smaka)

1 finhackad schalottenlök

1 vitlök

½ röd chili (smaka)

salt, peppar

 MÅNADENS MALTMAT

Martin Karlsson

Mat och dryckesinspiratör

Martin kommer varje månad att skriva om mat och öl på vår hemsida då han har ett tämligen stort intresse för mat och dryck.


Martin är från Lilla Edet och ni kan följa hans matrecept och dryckestips och bli inspirerad på hans instagram #martin_karlsson61


Vi är jätteglada att han vill medverka på vår sida!

Kontakta oss:
info@lillaedetbryggeri.com

grastorpsbryggeri@hotmail.com

© Alla rättigheter tillhör

Grästorps Bryggeri AB/Lilla Edet Bryggeri